Tai Ji

De geschiedenis van Tai Jí beslaat meer dan 500 jaar. Alhoewel het gewoon een kung fu stijl voor zelfverdediging is, zie je dat de moderne beoefenaars focussen op de gezondheid voordelen van de beoefening van taiji.​

Tai Jí leert je om te gaan met verschillende krachten en interacties in het dagelijks leven. Een beoefenaar gebruikt de kracht van een aanvaller tegen hem en beweegt zo mee met de wereld om hem heen en bouwt daarmee kracht op door rustig bewegen.

Qi, energie en het Tai Jí symbool

De Chinese concepten m.b.t. Tai Jí zijn leuk en uitdagend om te onderzoeken. Een van de bekendste is die van het Tai Jí symbool. Dit symbool gaat ver terug in de historie. Zijn betekenis gaat terug naar het allereerste begin, tot de tijd van de leegte, toen er nog niks was. Uit dit leegte, het pure begin, kwamen twee primaire en complementaire energieën;
– Yang: geassocieerd met licht van de zon, hitte, expanderend;
– Yin: geassocieerd met donker, regeneratie, creativiteit: inwaarts.

Met deze twee energieën samen kan alles gecreëerd worden. Elke manifestatie en vorm is mogelijk.Tai Jí ontwikkeld je gevoel voor de energie, Qi. De bewegingen zijn een methode om je energie te ontwikkelen. Om te ontdekken hoe dit werkt vergt veel tijd en toewijding.

Tai Jí training

Tai Jí kan door iedereen worden geleerd. Leeftijden van 5 tot 121. Zowel voor vrouwen als mannen.

Belangrijk om te beseffen is dat ook Tai Jí een verdedigingsleer en Kung Fu stijl is. Dus ook bij Tai Jí is de basis van het Kung Fu leren en begrijpen belangrijk. Aangeleerd worden de interne kracht, lenigheid en ademhaling als ook de eerste belangrijke basistechnieken voor verdediging. Verder natuurlijk op termijn de Tai Jí Quan. Verder is een bekende set van oefeningen de ‘pushing’ hands. Het sparren met twee personen geeft de leerling de mogelijkheid om zijn wortels, het sterk staan, te oefenen en zijn onbalans of die van zijn partner te voelen. Tai Jí is een kung fu stijl die de Qi Gong oefeningen duidelijk ingevuld heeft in haar beweging. De beoefenaren streven in elke beweging om alle energie vloeiing te verbeteren.

Er komen weinig tot geen blessures bij voor en de gezondheidsvoordelen zijn hoog. en daarbij kan het worden gebruikt voor zelfverdediging.